کالیمبا چیست ؟ پیشینه نامگذاری این ساز به کجا برمیگردد؟
قصد داریم یک ساز بومی آفریقایی را به شما معرفی کنیم. ” کالیمبا” نامی است که “هیو تریسی” موسیقیدان انگلیسی برای این ساز خوش صدا انتخاب کرده است.
“آقای تریسی نام کالیمبا را از زبان بانتو قرض گرفت که به معنای “موسیقی کوچک” است. نام زیبایی است نه؟ من هم موافقم ولی اگر زیبایی صدای کالیمبا را بشنوید کوچک بودنش را فراموش میکنید چون حقیقتا این ساز کوچک با نام کوچکش میتواند کارهای بزرگی انجام دهد.
در سطرهای بعد نامهای دیگر کالیمبا را حضورتان معرفی میکنم تا اگر احیانا با آنها برخورد کردید بدانید که: این نامها نامهای همان ” موسیقی کوچک” خودمان است. نامهایی مثل: پیانوی انگشت شصتی، اریمبولا، مبریا، امبییرا. البته طبیعی است که اطلاعات چندانی راجع به این ساز نداشته باشید و به نظرتان ساز جدیدی بیاید اما این ساز یکی از آلات موسیقیایی بسیار قدیمی و بااصالت است که قدمت آن به هزاران سال پیش بر میگردد.
اگر درمورد این ساز محبوب بیشتر تحقیق کنید متوجه میشوید که برای تولید صدا، از نیروی مغناطیس و آهنربا استفاده میکند، اما در گذشته این نی بامبو بود که وظیفه تولید صدا را برعهده داشت. اگر بخواهید این ساز دلانگیز را بنوازید، باید به تیغههایش با انگشتتان زخمه بزنید. زخمهای بودن این ساز را در دسته سازهای معروف به تیغه ای یا lamellephones قرار میدهد. تیغههای ساز کالیمبا روی یک بدنه صوتی از جنس چوب قرار دارد که بر روی این بدنه چوبی حفرههایی وجود دارد که موجب تشدید صدای تیغه ها میشوند.
کالیمبا نوازی
شما هرسازی که برای یادگیری و نواختن انتخاب کنید، مدتی را باید صبر پیشه کنید و چشم انتظار صدای سازتان بنشینید تا بتوانید از آن لذت ببرید چون بسته به اینکه چه نوع سازی را انتخاب کردهاید و تا چه اندازه نواختنش دشوار است، احتیاج به صبر و حوصله دارد.
اما کالیمبا را از همان ابتدا میتوانید بنوازید حتی اگر قصد طی کردن مسیر یادگیری حرفه ای را دارید کالیمبا با نوای خوشش پا به پای شما میآید. این ساز را میتوانید به سادگی و خودآموز یاد بگیرید و بخاطر اندازه ی مناسب و وزن سبکش آن را با خود به هرجایی ببرید و در زمان های مناسب با سازتان سرتان را گرم کنید.
صدای ساز کالیمبا
همه میدانیم که افراد مختلف سلیقه های مختلفی دارند، برخی به دنبال سازی هستند که صدای آرامش بخشی داشته باشند، برخی دیگر به دنبال سازی هستند که پرانرژی و حتی پر سر و صدا باشد. عدهای سازی میخواهند که سوای صدایش اندازه ی مناسبی داشته باشند، بتوانند آن را هرجایی ببرند و محدودیت حمل و نقل نداشته باشند و ویژگیهای دیگری که باعث انتخاب یک ساز میشود.
- اما اصلیترین ویژگی، همان صدای سازاست. اگر بدنبال سازی هستید که آرامتان کند، سرشار از لطافت باشد و با شنیدن صدایش چشمهایتان را ببندید و در رویاهایتان غرق شوید، کالیمبا را به شما پیشنهاد میکنم. کالیمبا همچون کتابی پر از داستان های جذاب است که کافیست آن را در دستانتان بگیرید و ورقی بزنید تا قدم به دنیای صداهای زیبایش بگذارید. اگر اهل مدیتیشن و مراقبه هستید و طرفدار اصوات روحبخش هستید کالیمبا تمام نواهای سحرآمیز طبیعت را در خودش دارد.
این ساز جایگزین خوبی برای کسانی است که دوستدار پیانو هستند اما نمیتوانند آن را با خود همراه کنند. کالیمبا میتواند صدای دوم شما باشد وقتی میخواهید حرفی به کسی بزنید که در قالب جمله و کلمه نمیگنجد.
انواع کالیمبا های موجود در بازار
موافقید کمی با انواع کالیمبا ها آشنا شویم. با من همراه باشید تا به شما بگویم چند نوع کالیمبا وجود دارد و هرکدام چه خصوصیتی دارند تا کالیمبای مورد علاقهتان را با آگاهی بیشتری انتخاب کنید. دو نوع اصلی کالیمبا وجود دارد :
1 – کالیمبای آکوستیک یا حفره دار
2 – کالیمبای فلت یا بدون حفره
اگر با در نظر جنس بدنه بخواهیم کالیمبا ها را از هم تفکیک کنیم مدل ها به کالیمبا چوبی و کالیمبا شیشه ای یا اکرلیک تقسیم می شود
نوع دیگر کالیمبای پیکاپ دار است که با یک جای فیش ثابت و یک کابل امکان وصل شدن به امپلی فایر را دارد که امروزه اکثرا از پیکاپ سیار به این منظور استفاده میکنند. ابته ورژن پرتابل این سنسور هم در بازار موجود است که در کالیمبا استور نیز می جود می باشد .
کالیمباها انواع بسیار متنوع و جذابی دارد که در طرح ها مختلف هر کسی را با هر سلیقه ای مجذوب خود میکند. اما معروفترین نوع کالیمبا کالیمبای جکو نام دارد. در ایران عموما این برند را میشناسند و دربارهی برندهای دیگر اطلاعات کمی وجود دارد در حالیکه کلیمبا از معدود سازهایی است که تنوع بسیار زیادی دارد و همین نکته دست شما را در انتخاب باز میکند.
ما برخلاف دیگر معرفان کالیمبا که اغلب ساز جکو را پیشنهاد میدهند با تمام انواع کالیمبا میزبان شما خواهیم بود. که دربارهی اقسام آنها یا شباهتها و تفاوت هایشان و امکاناتی و جنسی که دارند در مقاله های آتی صحبت خواهیم کرد.
در خرید یک کالیمبای با کیفیت باید به چه نکاتی توجه کرد؟
اگر قصد خرید یک کالیمبا خوش دست را دارید به اندازه آن دقت کنید. یک کالیمبای استاندارد، طول 18، عرض 13 و ارتفاعی 3 سانتی متری دارد. جعبه کالیمبا را باز میکنید، برچسبهایی رنگی یه همراه یک چکش کوک میبینید که برچسبها را باید روی تیغهها بچسبانید و از چکش کوک برای کوک کردن ساز استفاده میشود. چکش کوک عضو ثابت تمام کالیمباهاست. و برچسبهای رنگی در نواختن ساز و یادگیری سریع به شما کمک میکنند.
به وزن کالیمبا دقت کنید! شما این ساز را در دو دستتان میگیرید و مینوازید، بنابراین وزن نکته مهمیاست که در استفاده از سازتان تاثیرگذار است. وزن استاندارد کالیمبا 200 تا 300 گرم است.
در ساخت بدنه کالیمباها از چوب درختان ماهگون ، افرا، رز، گردو، کافورو … استفاده میشود. در کالیمباها با جنس چوبی، دستهای وجود دارد که بدنهای تو خالی دارند و صدای بلندتری تولید میکنند. نوع توپر هم وجود دارد که به نسبت توخالی صدای کمتری تولید میکند. اگر به این نکتهها دقت کنید میتوانید کالیمبایی را انتخاب کنید که با سلیقهی موسیقیاییاتان همخوانی داشته باشد.